PYSZNA I ŁATWA TARTA Z GRUSZKĄ I SEREM GORGONZOLA
Gruszka jest tak wyjątkowym owocem, że pasuje zarówno do wszelkich
deserowych kompozycji jak i tych wytrawnych. Przełamuje cierpki smak, ubogaca
dania subtelnym zapachem i słodyczą. Połączenie gruszki z serami pleśniowymi
jest oczywiście znane i ponieważ jest to pewnik na każde spotkanie towarzyskie
nie mogło zabraknąć przepisu na pyszną tartę z ciasta francuskiego.
Składniki:
Jedno opakowanie ciasta
francuskiego
2-3 gruszki
Opakowanie ok 150g sera
gorgonzola
Listki rozmarynu
Garść orzechów włoskich
pieprz
Roztrzepane z odrobiną
wody jajko do posmarowania ciasta
Na wyłożoną papierem do pieczenia
blaszkę wykładamy 2/3 ciasta francuskiego i smarujemy je delikatnie jajkiem.
Gruszkę kroimy wzdłuż na grubsze plastry
i usuwamy z nich gniazda nasienne.
Układamy na cieście francuskim i
dodajemy kawałki gorgonzoli. Ten ser jest bardzo miękki, można więc układać
kawałeczki łyżeczką. Na gruszki i ser dajemy garść orzechów włoskich.
Pozostałą część ciasta kroimy w paski i
przykrywamy nimi nadzienie.
Ponownie smarujemy jajkiem oraz
posypujemy odrobiną świeżo zmielonego pieprzu i listkami świeżego rozmarynu.
Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200
stopni przez ok 25-30 minut
Komentarze
Prześlij komentarz