PYSZNA I ŁATWA TARTA Z GRUSZKĄ I SEREM GORGONZOLA






Gruszka jest tak wyjątkowym owocem, że pasuje zarówno do wszelkich deserowych kompozycji jak i tych wytrawnych. Przełamuje cierpki smak, ubogaca dania subtelnym zapachem i słodyczą. Połączenie gruszki z serami pleśniowymi jest oczywiście znane i ponieważ jest to pewnik na każde spotkanie towarzyskie nie mogło zabraknąć przepisu na pyszną tartę z ciasta francuskiego.
                                                             

  Składniki:

Jedno opakowanie ciasta francuskiego
2-3 gruszki
Opakowanie ok 150g sera gorgonzola
Listki rozmarynu
Garść orzechów włoskich
pieprz
Roztrzepane z odrobiną wody jajko do posmarowania ciasta


Na wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę wykładamy 2/3 ciasta francuskiego i smarujemy je delikatnie jajkiem.
Gruszkę kroimy wzdłuż na grubsze plastry i usuwamy z nich gniazda nasienne.
Układamy na cieście francuskim i dodajemy kawałki gorgonzoli. Ten ser jest bardzo miękki, można więc układać kawałeczki łyżeczką. Na gruszki i ser dajemy garść orzechów włoskich.
Pozostałą część ciasta kroimy w paski i przykrywamy nimi nadzienie.
Ponownie smarujemy jajkiem oraz posypujemy odrobiną świeżo zmielonego pieprzu i listkami świeżego rozmarynu.
Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez ok 25-30 minut

Komentarze

Popularne posty