Łosoś pieczony z cytryną i rozmarynem
Łosoś od dawna gości na moim świątecznym stole.
Uwielbiam tą rybę za to, jak wiele jest możliwości przygotowania jej w prosty i
smaczny sposób.
Potrzebujemy:
1 duży filet łososia ze skórą
1 całą cytrynę oraz sok z cytryny
listki świeżego rozmarynu
odrobina oliwy
świeżo mielony czarny pieprz oraz pieprz cytrynowy
sól himalajska lub morska
A oto jak zrobić:
Filety kroimy na mniejsze kawałki i układamy na
blasze. Skrapiamy dość mocno sokiem z cytryny i odrobiną oliwy. Posypujemy
pieprzem cytrynowym oraz solą. Na wierzch układamy listki rozmarynu oraz
sparzoną i pokrojoną w cienkie plasterki cytrynę. Zapiekamy w 200 stopniach
przez ok 25 minut.
Wygląda to super. Pozdrawiam.
OdpowiedzUsuńWygląda bardzo aptyecznie. Pozdrawiam serdecznie.
OdpowiedzUsuńMasz rację, łososia można przygotować na wiele sposobów w bardzo prosty sposób. Połączenie cytryny i rozmarynu świetnie pasuję ale ostatnio bardzo polubiłam taką wersję https://mowisalmon.pl/przepisy/smazony-losos-z-salsa-verde-z-chrzanem/. Uwielbiam połączenie chrzanu z łososiem bo lubię taką ostrość w połączeniu z delikatną rybą. Warto spróbować.
OdpowiedzUsuńSprawdziłem przepis, super, polecam, lekka ryba, wiosenna, z ryżem i brokułami rewelacja.
OdpowiedzUsuń