Łosoś pieczony z cytryną i rozmarynem


 
 
Łosoś od dawna gości na moim świątecznym stole. Uwielbiam tą rybę za to, jak wiele jest możliwości przygotowania jej w prosty i smaczny sposób.
 
Potrzebujemy:
1 duży filet łososia ze skórą
1 całą cytrynę oraz sok z cytryny
listki świeżego rozmarynu
odrobina oliwy
świeżo mielony czarny pieprz oraz pieprz cytrynowy
sól himalajska lub morska
 
A oto jak zrobić:
Filety kroimy na mniejsze kawałki i układamy na blasze. Skrapiamy dość mocno sokiem z cytryny i odrobiną oliwy. Posypujemy pieprzem cytrynowym oraz solą. Na wierzch układamy listki rozmarynu oraz sparzoną i pokrojoną w cienkie plasterki cytrynę. Zapiekamy w 200 stopniach przez ok 25 minut.
 

Komentarze

  1. Wygląda to super. Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda bardzo aptyecznie. Pozdrawiam serdecznie.

    OdpowiedzUsuń
  3. Masz rację, łososia można przygotować na wiele sposobów w bardzo prosty sposób. Połączenie cytryny i rozmarynu świetnie pasuję ale ostatnio bardzo polubiłam taką wersję https://mowisalmon.pl/przepisy/smazony-losos-z-salsa-verde-z-chrzanem/. Uwielbiam połączenie chrzanu z łososiem bo lubię taką ostrość w połączeniu z delikatną rybą. Warto spróbować.

    OdpowiedzUsuń
  4. Sprawdziłem przepis, super, polecam, lekka ryba, wiosenna, z ryżem i brokułami rewelacja.

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Popularne posty