TORT KTÓRY ZAWSZE SIĘ UDA I CZYNI CUDA










Kilka razy w roku obchodzimy takie wydarzenia, podczas których może zabraknąć wszystkiego… ale nie tortu i uśmiechu!
Z tortami jest tak, że wiele osób mówi że ich nie lubi, a jednak gdy pojawia się okazja zje chociaż niewielki kawałek. Dzisiaj jest ogromne pole do popisu dotyczące warstw smakowych, liczby pięter, kompozycji. Jednak jeśli potrzebny jest nam niezawodny tort taki, który zawsze się udaje i nie wymaga wielogodzinnej walki w kuchni oto taki przepis.

                                                                  Składniki:

                                                                   Biszkopt:

5 jajek
3/4 szklanki drobnego cukru do wypieków
3/4 szklanki mąki pszennej (tortowej)

Masa śmietanowa:
1 opakowanie serka mascarpone
Ok 700ml śmietany kremówki 36% (Łowicz)
Kilka łyżek cukru pudru

Poncz:

150ml wody
Sok wyciśnięty z dwóch cytryn
Łyżka spirytusu (można pominąć)

Dodatkowo potrzebujemy świeże owoce do masy śmietanowej oraz do ozdobienia tortu.
W torcie, jaki dzisiaj prezentuję są borówki oraz dodatkowa dekoracja w postaci posiekanych pistacji.

Białka oddzielić od żółtek, ubić na sztywną pianę .Pod koniec ubijania dodawać partiami cukier, łyżka po łyżce, ubijając po każdym dodaniu. Dodawać po kolei żółtka, nadal ubijając.
Do masy jajecznej wsypać przesianą mąkę. Delikatnie wymieszać do przy pomocy szpatułki lub rózgi kuchennej, by składniki się połączyły. Składniki wmieszane szpatułką spowodują, że biszkopt będzie bardzo puszysty i wypełni formę wyrastając do wysokości jej boków. Wymieszanie składników szpatułką jest również metodą najbezpieczniejszą, nie należy mieszać przy pomocy miksera.Tortownicę o średnicy 23 - 25 cm wyłożyć papierem do pieczenia (samo dno), nie smarować boków. Delikatnie przełożyć ciasto, wyrównać. Piec w temperaturze 160 - 170ºC przez około 35 - 40 minut lub do tzw. suchego patyczka.Gorące ciasto wyjąć z piekarnika, z wysokości około 30 cm upuścić je (w formie) na podłogę, wystudzić w temperaturze pokojowej. Wystudzony, przekroić na 3 - 4 blaty.Uwaga: boki biszkoptu oddzielamy nożykiem od formy dopiero po jego wystudzeniu.1/4 szklanki mąki ziemniaczanej


W czasie, gdy biszkopt stygnie przygotowujemy masę do przełożenia:
Dobrze schłodzoną śmietankę kremówkę ubijamy na sztywno. Dodajemy powoli serek mascarpone cały czas ubijając. Na koniec kilka łyżek cukru pudru- tak, aby masa nie była za słodka, a jednocześnie wyrazista. Jej słodycz przełamie poncz z cytryn oraz świeże owoce.
Chowamy masę do lodówki.
Pierwszą warstwę biszkoptu układamy na podstawce. Najlepiej zaopatrzyć się w specjalny podkład do tortu z allegro.
Gdy biszkopt będzie wystudzony i przekrojony nasączamy go dość mocno i smarujemy równomiernie ubitym kremem oraz układamy świeże owoce tak, by pokryła je warstwa kremu i dobrze przylegała kolejna warstwa biszkoptu. Tak samo postępujemy z kolejną warstwą.
Ostatni biszkopt smarujemy niewielką ilością śmietany i dekorujemy boki.
Na wierzchu układamy owoce i inne dodatki zgodnie z naszą wyobraźnią .

Komentarze

Popularne posty