TORT KTÓRY ZAWSZE SIĘ UDA I CZYNI CUDA
Kilka razy w roku obchodzimy takie wydarzenia, podczas których może
zabraknąć wszystkiego… ale nie tortu i uśmiechu!
Z tortami jest tak, że wiele osób mówi że ich nie lubi, a jednak gdy
pojawia się okazja zje chociaż niewielki kawałek. Dzisiaj jest ogromne pole do
popisu dotyczące warstw smakowych, liczby pięter, kompozycji. Jednak jeśli
potrzebny jest nam niezawodny tort taki, który zawsze się udaje i nie wymaga
wielogodzinnej walki w kuchni oto taki przepis.
Składniki:
Biszkopt:
5 jajek
3/4 szklanki drobnego
cukru do wypieków
3/4 szklanki mąki pszennej
(tortowej)
Masa śmietanowa:
1 opakowanie serka
mascarpone
Ok 700ml śmietany kremówki
36% (Łowicz)
Kilka łyżek cukru pudru
Poncz:
150ml wody
Sok wyciśnięty z dwóch
cytryn
Łyżka spirytusu (można
pominąć)
Dodatkowo potrzebujemy
świeże owoce do masy śmietanowej oraz do ozdobienia tortu.
W torcie, jaki dzisiaj
prezentuję są borówki oraz dodatkowa dekoracja w postaci posiekanych pistacji.
Białka
oddzielić od żółtek, ubić na sztywną pianę .Pod koniec ubijania dodawać
partiami cukier, łyżka po łyżce, ubijając po każdym dodaniu. Dodawać po kolei
żółtka, nadal ubijając.
Do masy
jajecznej wsypać przesianą mąkę. Delikatnie wymieszać do przy pomocy szpatułki
lub rózgi kuchennej, by składniki się połączyły. Składniki wmieszane szpatułką
spowodują, że biszkopt będzie bardzo puszysty i wypełni formę wyrastając do
wysokości jej boków. Wymieszanie składników szpatułką jest również metodą
najbezpieczniejszą, nie należy mieszać przy pomocy miksera.Tortownicę o średnicy 23 - 25 cm wyłożyć
papierem do pieczenia (samo dno), nie smarować boków. Delikatnie przełożyć
ciasto, wyrównać. Piec w temperaturze 160 - 170ºC przez około 35 - 40 minut lub
do tzw. suchego patyczka.Gorące ciasto wyjąć z piekarnika, z
wysokości około 30 cm upuścić je (w formie) na podłogę, wystudzić w
temperaturze pokojowej. Wystudzony, przekroić na 3 - 4 blaty.Uwaga: boki biszkoptu oddzielamy
nożykiem od formy dopiero po jego wystudzeniu.1/4 szklanki mąki ziemniaczanej
W czasie, gdy biszkopt stygnie przygotowujemy
masę do przełożenia:
Dobrze schłodzoną śmietankę kremówkę
ubijamy na sztywno. Dodajemy powoli serek mascarpone cały czas ubijając. Na
koniec kilka łyżek cukru pudru- tak, aby masa nie była za słodka, a
jednocześnie wyrazista. Jej słodycz przełamie poncz z cytryn oraz świeże owoce.
Chowamy masę do lodówki.
Pierwszą warstwę biszkoptu układamy na
podstawce. Najlepiej zaopatrzyć się w specjalny podkład do tortu z allegro.
Gdy biszkopt będzie wystudzony i
przekrojony nasączamy go dość mocno i smarujemy równomiernie ubitym kremem oraz
układamy świeże owoce tak, by pokryła je warstwa kremu i dobrze przylegała
kolejna warstwa biszkoptu. Tak samo postępujemy z kolejną warstwą.
Ostatni biszkopt smarujemy niewielką ilością
śmietany i dekorujemy boki.
Na wierzchu układamy owoce i inne
dodatki zgodnie z naszą wyobraźnią .
Komentarze
Prześlij komentarz