Danie jakby luksusowe







Są dania, które urzekają prostotą a jednocześnie są wykwintne. Co prawda krewetki nie są już od dawna towarem z wyższej półki, a jednak nadal budzą zachwyt. Ich walorem jest to, że aby były genialne w smaku potrzeba tak niewiele. Oto najprostszy i najlepszy sposób na pyszne danie z krewetkami.
                                                            
                                                                   Składniki:

Makaron spaghetti lub linguine
ok 400g mrożonych krewetek tygrysich
2 ząbki czosnku
kilka łyżek oliwy z oliwek
suszone lub świeże chilli
sól oraz świeżo mielony pieprz
natka pietruszki


Zamrożone krewetki wkładamy do miseczki z letnią wodą i czekamy, aż się rozmrożą.
Obieramy je a następnie przepłukujemy wodą i osuszamy na papierowym ręczniku.
Na patelni rozgrzewamy oliwę i na niezbyt gorącą wrzucamy drobno posiekany czosnek. Należy bardzo uważać by jedynie się lekko przesmażył, ponieważ zbyt mocne zrumienienie czosnku spowoduje, że potrawa będzie gorzka.
Dodajemy posiekaną papryczkę chilli.
Na oliwę z czosnkiem i chilli wrzucamy krewetki i na mocniejszym ogniu smażymy je, aż będą  miały lekko złoty kolor.
Na sam koniec posypujemy wszystko solą morską i świeżo zmielonym pieprzem oraz dodajemy natkę pietruszki.
Smakuje najlepiej w towarzystwie wytrawnego, białego wina.

Komentarze

Popularne posty