Danie jakby luksusowe
Są dania, które urzekają prostotą a jednocześnie są wykwintne. Co
prawda krewetki nie są już od dawna towarem z wyższej półki, a jednak nadal budzą zachwyt.
Ich walorem jest to, że aby były genialne w smaku potrzeba tak niewiele. Oto
najprostszy i najlepszy sposób na pyszne danie z krewetkami.
Składniki:
Makaron spaghetti lub
linguine
ok 400g mrożonych krewetek
tygrysich
2 ząbki czosnku
kilka łyżek oliwy z oliwek
suszone lub świeże chilli
sól oraz świeżo mielony
pieprz
natka pietruszki
Zamrożone krewetki wkładamy do miseczki
z letnią wodą i czekamy, aż się rozmrożą.
Obieramy je a następnie przepłukujemy
wodą i osuszamy na papierowym ręczniku.
Na patelni rozgrzewamy oliwę i na
niezbyt gorącą wrzucamy drobno posiekany czosnek. Należy bardzo uważać by
jedynie się lekko przesmażył, ponieważ zbyt mocne zrumienienie czosnku
spowoduje, że potrawa będzie gorzka.
Dodajemy posiekaną papryczkę chilli.
Na oliwę z czosnkiem i chilli wrzucamy
krewetki i na mocniejszym ogniu smażymy je, aż będą miały lekko złoty kolor.
Na sam koniec posypujemy wszystko solą
morską i świeżo zmielonym pieprzem oraz dodajemy natkę pietruszki.
Smakuje najlepiej w towarzystwie wytrawnego,
białego wina.



Komentarze
Prześlij komentarz