Podwójnie czekoladowe muffinki
Myślę, że to co na świecie
jest bezsprzecznie doskonałe to czekolada. Dziś pojawia się ona w moich
podwójnie czekoladowych babeczkach, które rozpieszczą każdego.
Składniki na 10 - 12
sztuk muffinek:
·
250
g mąki pszennej
·
30
g gorzkiego kakao
·
2
łyżeczki proszku do pieczenia
·
180
g brązowego cukru
·
2
duże jajka
·
175
ml mleka
·
115
g masła, roztopionego i przestudzonego
·
100g
posiekanej gorzkiej czekolady
Wszystkie składniki powinny
być w temperaturze pokojowej.
W dużej misce połącz mokre
składniki: jajka, mleko i roztopione masło. Dodaj cukier i wymieszaj do
połączenia się składników. Bezpośrednio do połączonych mokrych składników
przesiej: mąkę pszenną, proszek do pieczenia, kakao. Wymieszaj rózgą kuchenną,
tylko do połączenia się składników. Dodaj połamaną czekoladę.
Przygotuj 10 - 12 kubeczków
papierowych i ułóż na płaskiej blaszce lub formę do muffinów wyłóż papilotkami
(10 - 12 tradycyjnych papilotek).
Do każdej foremki wyłóż równo
ciasto - powinno sięgać nie więcej niż do 3/4 wysokości papilotki.
Piecz w temperaturze 170ºC bez
termoobiegu, przez około 25 minut lub do tzw. suchego patyczka.
Krem z białej czekolady:
·
100
g białej czekolady
·
250g
serka mascarpone
·
150ml
śmietanki 30%
Połamaną białą czekoladę roztop
w garnuszku na niewielkim ogniu cały czas mieszając. Gdy czekolada będzie
stygnąć, ubij na sztywno śmietankę. Do miski przekładamy mascarpone i wlewamy
powoli białą czekoladę. Gdy krem będzie jednolity delikatnie dodajemy ubitą śmietankę.
Schładzamy ok pół godziny w lodówce i po tym czasie kremem ozdabiamy babeczki.
Komentarze
Prześlij komentarz