Podwójnie czekoladowe muffinki



Myślę, że to co na świecie jest bezsprzecznie doskonałe to czekolada. Dziś pojawia się ona w moich podwójnie czekoladowych babeczkach, które rozpieszczą każdego.



Składniki na 10 - 12 sztuk muffinek:

·         250 g mąki pszennej

·         30 g gorzkiego kakao

·         2 łyżeczki proszku do pieczenia

·         180 g brązowego cukru

·         2 duże jajka

·         175 ml mleka

·         115 g masła, roztopionego i przestudzonego

·         100g  posiekanej gorzkiej czekolady



Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.

W dużej misce połącz mokre składniki: jajka, mleko i roztopione masło. Dodaj cukier i wymieszaj do połączenia się składników. Bezpośrednio do połączonych mokrych składników przesiej: mąkę pszenną, proszek do pieczenia, kakao. Wymieszaj rózgą kuchenną, tylko do połączenia się składników. Dodaj połamaną czekoladę.

Przygotuj 10 - 12 kubeczków papierowych i ułóż na płaskiej blaszce lub formę do muffinów wyłóż papilotkami (10 - 12 tradycyjnych papilotek). 

Do każdej foremki wyłóż równo ciasto - powinno sięgać nie więcej niż do 3/4 wysokości papilotki.

Piecz w temperaturze 170ºC bez termoobiegu, przez około 25 minut lub do tzw. suchego patyczka. 



Krem z białej czekolady:

·         100 g białej czekolady

·         250g serka mascarpone

·         150ml śmietanki 30%

Połamaną białą czekoladę roztop w garnuszku na niewielkim ogniu cały czas mieszając. Gdy czekolada będzie stygnąć, ubij na sztywno śmietankę. Do miski przekładamy mascarpone i wlewamy powoli białą czekoladę. Gdy krem będzie jednolity delikatnie dodajemy ubitą śmietankę. Schładzamy ok pół godziny w lodówce i po tym czasie kremem ozdabiamy babeczki.

Komentarze

Popularne posty