Placek drożdżowy z jabłkami, żurawiną i kruszonką cynamonową


Dziś rano za oknem hula wiatr i wszyscy śpią. By ten dzień rozpocząć jak najlepiej upiekłam drożdżowy placek z jabłkami, żurawiną i kruszonką cynamonową i wypełniłam dom cudownym zapachem. 


                                                                      Składniki:

 Ciasto

300 g mąki- odłóż troszkę do posypania blaszki
150ml ciepłego mleka
30g świeżych drożdży
100 g roztopionego masła
100 g cukru+ jedna łyżka do zaczynu
1 jajko
duża garść suszonej żurawiny



kruszonka:
1 łyżeczka cynamonu
100 g cukru
100g zimnego masła
100g mąki

Dodatkowo ok 5-6 jabłek






W rondelku rozpuszczamy masło i odstawiamy do przestudzenia. W dużej misce mieszamy mąkę i cukier. Mleko podgrzewamy na tyle by było ciepłe lecz nie gorące. Dodajemy do niego drożdże, łyżkę cukru i przykrywamy by zaczyn urósł. Kiedy już zacznie pracować wlewamy go do miski z mąką. Dodajemy jajko oraz masło i żurawinę- wyrabiamy ciasto aż zacznie odklejać się samo od ręki. W razie potrzeby można dodać więcej mąki, jednak im mąki mniej tym ciasto będzie delikatniejsze.

Odstawiamy je w ciepłe miejsce, przykryte ściereczką i czekamy do momentu aż podwoi swoją objętość.

Jabłka obieramy i kroimy w ósemki.

Wyrabiamy kruszonkę mieszając ze sobą zimne masło, cukier, cynamon oraz mąkę.

Piekarnik nagrzewamy do temperatury 190 stopni bez termoobiegu.

Wyrośnięte ciasto ponownie chwilę wyrabiamy ręką. Formę do pieczenia o średnicy ok 26cm smarujemy niewielką ilością masła i oprószamy mąką. Wykładamy formę ciastem i układamy na nim pokrojone w ósemki jabłka oraz posypujemy kruszonką cynamonową.

Pieczemy w nagrzany piekarniku 35 minut i po wystudzeniu posypujemy cukrem pudrem.




Komentarze

Popularne posty