Placek drożdżowy z jabłkami, żurawiną i kruszonką cynamonową
Dziś rano za oknem hula wiatr i wszyscy śpią. By ten dzień rozpocząć
jak najlepiej upiekłam drożdżowy placek z jabłkami, żurawiną i kruszonką
cynamonową i wypełniłam dom cudownym zapachem.
Składniki:
Ciasto
300
g mąki- odłóż troszkę do posypania blaszki
150ml ciepłego mleka
150ml ciepłego mleka
30g
świeżych drożdży
100
g roztopionego masła
100
g cukru+ jedna łyżka do zaczynu
1
jajko
duża
garść suszonej żurawiny
kruszonka:
1 łyżeczka cynamonu
100 g cukru
100g zimnego masła
100g mąki
1 łyżeczka cynamonu
100 g cukru
100g zimnego masła
100g mąki
Dodatkowo ok 5-6 jabłek
W rondelku
rozpuszczamy masło i odstawiamy do przestudzenia. W dużej misce mieszamy mąkę i
cukier. Mleko podgrzewamy na tyle by było ciepłe lecz nie gorące. Dodajemy do
niego drożdże, łyżkę cukru i przykrywamy by zaczyn urósł. Kiedy już zacznie
pracować wlewamy go do miski z mąką. Dodajemy jajko oraz masło i żurawinę-
wyrabiamy ciasto aż zacznie odklejać się samo od ręki. W razie potrzeby można
dodać więcej mąki, jednak im mąki mniej tym ciasto będzie delikatniejsze.
Odstawiamy je w
ciepłe miejsce, przykryte ściereczką i czekamy do momentu aż podwoi swoją objętość.
Jabłka obieramy
i kroimy w ósemki.
Wyrabiamy
kruszonkę mieszając ze sobą zimne masło, cukier, cynamon oraz mąkę.
Piekarnik
nagrzewamy do temperatury 190 stopni bez termoobiegu.
Wyrośnięte
ciasto ponownie chwilę wyrabiamy ręką. Formę do pieczenia o średnicy ok 26cm smarujemy niewielką
ilością masła i oprószamy mąką. Wykładamy formę ciastem i układamy na nim
pokrojone w ósemki jabłka oraz posypujemy kruszonką cynamonową.
Pieczemy w
nagrzany piekarniku 35 minut i po wystudzeniu posypujemy cukrem pudrem.
Komentarze
Prześlij komentarz