Owsiane ciastka pełne czekolady
Gdy nadchodzi niedziela, nic nie sprawia mi takiej przyjemności jak
możliwość poleżenia w łóżku. Śniadanie szykujemy leniwie, nic nas nie goni.
Dziś za oknem świeci piękne słońce i już myślę o spacerze, gdy trzymając się za
ręce będziemy iść wdychając zapach rześkiego jesiennego powietrza. Lecz przed spacerem
chwila rozkoszy jaką dają te ciastka owsiane!
Składniki:
150g mąki pszennej
100g płatków owsianych np.
górskich
Cukier z prawdziwą wanilią
100g cukru
Płaska łyżeczka proszku do
pieczenia
1 jajko
100g miękkiego masła
Pokrojona na małe
kawałeczki czekolada, 3 rodzaje po 100g- biała, mleczna i gorzka
Masło ucieramy
z wanilią. W drugiej misce mieszamy wszystkie suche składniki. Do masła
dodajemy jajko a następnie dorzucamy suche składniki i pokrojoną czekoladę.
Wszystko szybko mieszamy. Wyrabiamy kulki wielkości cytryny i rozpłaszczamy je
w dłoni. Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
Piekarnik
nagrzewamy do temperatury 160 stopni i pieczemy ciastka ok 20 minut. Zostawiamy
na blasze do wystygnięcia ponieważ gorące są jeszcze miękkie.
Komentarze
Prześlij komentarz