Warzywny gulasz na chłodne wieczory




Dni zrobiły się już coraz dłuższe, coraz chętniej każdą chwilę staramy się spędzać poza domem. Wieczory jednak jeszcze bywają chłodne i chętnie owijam się w koc i lubię zjeść coś rozgrzewającego z lampką czerwonego wina. Uwielbiam potrawy z jego dodatkiem, mają bogaty smak i piękny kolor. Kiedy odkryłam ten gulasz wiedziałam, że zagości na dobre w mojej kuchni. Jest tak wielowymiarowy w smaku, nie wymaga dużo pracy i żadnych dodatków prócz kromki świeżego chrupiącego chleba...
                                                               

                                                                   Składniki:
Składniki na pastę gulaszową:
2 cebule
kilka łyżek oleju rzepakowego
2 łyżki słodkiej papryki
1 łyżka ostrej papryki
 łyżeczka wędzonej papryki
2 łyżeczki nasion kminku
szczypta soli i cukru
2/3 szklanki wody

Składniki na gulasz:
4 marchewki
połowa średniego selera
2 białe pietruszki
3 – 4 łyżki oleju
500 g pieczarek
1 szklanka czerwonego wina, wytrawnego lub półwytrawnego
1 – 1 1/2 szklanki bulionu warzywnego ( kupuję gotowe kostki warzywne BIO  w Rossmannie)
2 łyżki sosu sojowego
Sól

Przygotowanie:
Cebulę kroimy w półksiężyce. Na patelni rozgrzewamy olej, dodajemy cebulę i smażymy na średnim ogniu do momentu, aż zacznie robić się przezroczysta. Następnie dodajemy przyprawy i smażymy przez kilka minut, aż przyprawy zaczną wydzielać swój zapach. Po upływie tego czasu do cebuli z przyprawami wlewamy wodę, patelnię przykrywamy i dusimy wszystko przez ok 10 minut.
W tym czasie marchewki, seler i pietruszki obrać, a następnie pokroić w grubą kostkę. Pieczarki pokroić na ćwiartki lub połówki.
Ugotowaną cebulę z przyprawami blendujemy tak, aby powstała dość gładka masa.
Na dnie dużego garnka rozgrzewamy olej i dodajemy pokrojone warzywa. Smażymy je przez co najmniej 10 minut na średnim ogniu tak, by zrobiły się zrumienione. W tym celu staramy się jak najdłużej ich nie mieszać. Muszą pokryć się rumianą skórką dzięki czemu gulasz będzie naprawdę aromatyczny. Kiedy warzywa będą złote i lekko miękkie dodajemy pieczarki, delikatnie mieszamy i także staramy się by lekko się zrumieniły. Smażymy wszystko razem ok 5 minut.
Do miękkich warzyw dodajemy pastę z cebuli, szklankę czerwonego wina, bulion warzywny i sos sojowy. Przykrywamy i gotujemy przez ok 10 minut, na koniec doprawiamy solą.

Świetnie smakuje kiedy jest naprawdę pikantny, nie ma się więc co bać ostrej papryki i można dodać jej więcej niż w przepisie w zależności od upodobań. Wędzona papryka jest już dostępna we wszystkich większych sklepach i dzięki niej gulasz nabiera przyjemnego charakteru- nie rezygnujcie więc z tej przyprawy. Warto posypać go przed podaniem zieloną pietruszką. Mi smakuje najbardziej ze świeżym pieczywem, które można zamoczyć w pysznym sosie jednak ciekawy sposób na jego podanie to także polanie nim bułek na parze lub kaszy pęczak. Do tego lampka czerwonego wina i jesteśmy w siódmym niebie.

Komentarze

Popularne posty