Klasyczne pierogi z mięsem
Nie ma w moim domu chyba innego dania, które cieszy się szczerą miłością wszystkich tak jak pierogi. Staram się je zrobić zawsze na zapas i zamrozić choć rzadko mi się to uda bo te świeżo zrobione znikają w ogromnych ilościach. Podaję przepis na klasyk nad klasykami czyli pierożki z mięsem.
Składniki:
Na ciasto:
500 g mąki pszennej najlepiej
poznańskiej
1 łyżka masła
ok. 1,5 szklanki. bardzo ciepłej wody
Składniki na farsz:
Składniki na farsz:
500g mięsa wieprzowego/
wieprzowo-wołowego
Pęczek włoszczyzny
Kilka liści laurowych
5 kuleczek ziela
angielskiego
2 cebule
3 ząbki czosnku
świeżo zmielony pieprz
szałwia
zielona pietruszka
Przygotowanie:
Mięso gotujemy do
miękkości w wodzie z listkami laurowymi i zielem angielskim. Dodajemy umyte i
obrane warzywa oraz niewielką ilość soli i gotujemy ok godziny aż powstanie
aromatyczny bulion.
Na patelni podsmażamy na
złoty kolor pokrojoną w kostkę cebulę. Mięso mielimy dwukrotnie w maszynce,
dodajemy cebulę można dodać także marchewkę z bulionu. Zmielone mięso
przekładamy do dużej miski i dodajemy posiekany bardzo drobno czosnek, sporo
świeżo zmielonego pieprzu, sól oraz łyżeczkę szałwii i zieloną pietruszkę.
Dodajemy tyle bulionu by mięso nie było suche. Wkładamy farsz do lodówki i w
tym czasie przygotowujemy ciasto.
Mąkę przesiewamy na
stolnicę, na środku robimy dołek, dodajemy masło oraz ciepłą wodę- stopniowo by
składniki dobrze się połączyły. Wyrabiamy ciasto, aż będzie gładkie.
Rozwałkowujemy je na
stolnicy i wycinamy za pomocą szklanki kółka. Na środku każdego kółka kładziemy
farsz i sklejamy razem brzegi.
Pierogi gotujemy w dużym
garnku w osolonej wodzie do wypłynięcia. Podajemy np. polane masłem lub
zrumienionym boczkiem.
Komentarze
Prześlij komentarz