Klasyczne pierogi z mięsem



Nie ma w moim domu chyba innego dania, które cieszy się szczerą miłością wszystkich tak jak pierogi. Staram się je zrobić zawsze na zapas i zamrozić choć rzadko mi się to uda bo te świeżo zrobione znikają w ogromnych ilościach. Podaję przepis na klasyk nad klasykami czyli pierożki z mięsem.
                                                               

                                                                  Składniki:

Na ciasto:

500 g mąki pszennej najlepiej poznańskiej
1 łyżka masła
ok. 1,5 szklanki. bardzo ciepłej wody

Składniki na farsz:
500g mięsa wieprzowego/ wieprzowo-wołowego
Pęczek włoszczyzny
Kilka liści laurowych
5 kuleczek ziela angielskiego
2 cebule
3 ząbki czosnku
świeżo zmielony pieprz
szałwia
zielona pietruszka




Przygotowanie:

Mięso gotujemy do miękkości w wodzie z listkami laurowymi i zielem angielskim. Dodajemy umyte i obrane warzywa oraz niewielką ilość soli i gotujemy ok godziny aż powstanie aromatyczny bulion.
Na patelni podsmażamy na złoty kolor pokrojoną w kostkę cebulę. Mięso mielimy dwukrotnie w maszynce, dodajemy cebulę można dodać także marchewkę z bulionu. Zmielone mięso przekładamy do dużej miski i dodajemy posiekany bardzo drobno czosnek, sporo świeżo zmielonego pieprzu, sól oraz łyżeczkę szałwii i zieloną pietruszkę. Dodajemy tyle bulionu by mięso nie było suche. Wkładamy farsz do lodówki i w tym czasie przygotowujemy ciasto.

Mąkę przesiewamy na stolnicę, na środku robimy dołek, dodajemy masło oraz ciepłą wodę- stopniowo by składniki dobrze się połączyły. Wyrabiamy ciasto, aż będzie gładkie.
Rozwałkowujemy je na stolnicy i wycinamy za pomocą szklanki kółka. Na środku każdego kółka kładziemy farsz i sklejamy razem brzegi.
Pierogi gotujemy w dużym garnku w osolonej wodzie do wypłynięcia. Podajemy np. polane masłem lub zrumienionym boczkiem.



Komentarze

Popularne posty