Drożdżowe bułeczki z fetą i suszonymi pomidorami
Sylwester daje najwięcej
możliwości do podawania rozmaitych przekąsek w dowolnej formie. Miałam w
planach zrobić klasyczną włoską foccacię, ale wykonanie zamiast tego drożdżowych
babeczek zdecydowanie bardziej wpisuje się w ten wyjątkowy wieczór.
Potrzebujemy:
500 g pszennej mąki
250 ml ciepłej wody
100 g suszonych pomidorów
150 g sera feta
50 g czarnych oliwek
1 łyżka kaparów
1 łyżka tartego parmigiano reggiano
1 opakowanie suszonych drożdży
1 łyżka oliwy
1 łyżeczka soli
kilka gałązek świeżego rozmarynu lub
łyżka suszonego
oliwa z oliwek lub masło do podania
A oto jak zrobić:
Piekarnik nagrzewamy do
200 stopni z opcją góra-dół.
Mąkę oraz sól wsypujemy
do dużej miski. Dodajemy suszone drożdże oraz oliwę. Mieszamy najlepiej mikserem.
Miksując na wolnych obrotach
dolewamy powoli ciepłą wodę – tyle, by ciasto było dobrze wyrobione i by
wszystkie składniki dobrze się połączyły. Następnie dorzucamy fetę, parmezan i rozmaryn. Mieszamy aż feta rozkruszy się na małe kawałeczki. Na koniec
dodajemy pokrojone oliwki oraz posiekane suszone pomidory i delikatnie mieszamy.
Ciasto wykładamy do wysmarowanych oliwą foremek. Przykrywamy ściereczką i
zostawiamy na ok pół godziny by ciasto wyrosło.
Po tym czasie wstawiamy foremki z ciastem do piekarnika. Pieczemy ok. 25 minut- powinny zrobić się z wierzchu
rumiane.
Podajemy
z oliwą z oliwek lub masłem w małych miseczkach.
Komentarze
Prześlij komentarz