Drożdżowe bułeczki z fetą i suszonymi pomidorami

                                                        
Sylwester daje najwięcej możliwości do podawania rozmaitych przekąsek w dowolnej formie. Miałam w planach zrobić klasyczną włoską foccacię, ale wykonanie zamiast tego drożdżowych babeczek zdecydowanie bardziej wpisuje się w ten wyjątkowy wieczór.


Potrzebujemy:
500 g pszennej mąki
250 ml ciepłej wody
100 g suszonych pomidorów
150 g sera feta
50 g czarnych oliwek
1 łyżka kaparów
1 łyżka tartego parmigiano reggiano
1 opakowanie suszonych drożdży
1 łyżka oliwy
1 łyżeczka soli
kilka gałązek świeżego rozmarynu lub łyżka suszonego

oliwa z oliwek lub masło do podania

                                                       A oto jak zrobić:

Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni z opcją góra-dół.
Mąkę oraz sól wsypujemy do dużej miski. Dodajemy suszone drożdże oraz oliwę. Mieszamy najlepiej mikserem.
Miksując na wolnych obrotach dolewamy powoli ciepłą wodę – tyle, by ciasto było dobrze wyrobione i by wszystkie składniki dobrze się połączyły. Następnie dorzucamy fetę, parmezan i rozmaryn. Mieszamy aż feta rozkruszy się na małe kawałeczki. Na koniec dodajemy pokrojone oliwki oraz posiekane suszone pomidory i delikatnie mieszamy. Ciasto wykładamy do wysmarowanych oliwą foremek. Przykrywamy ściereczką i zostawiamy na ok pół godziny by ciasto wyrosło. Po tym czasie wstawiamy foremki z ciastem do piekarnika. Pieczemy ok. 25 minut- powinny zrobić się z wierzchu rumiane.
Podajemy z oliwą z oliwek lub masłem w małych miseczkach. 

Komentarze

Popularne posty