Pomarańczowa herbata z imbirem
Jako typowy zmarzluch mam wypróbowanych
wiele receptur na rozgrzewające herbaty. Zarówno na bazie czarnych jak i owocowych
herbat, z dodatkiem nalewek, przypraw, ziół… Tą nietypową herbatę pierwszy raz
piłam podczas bardzo mroźnego dnia spędzonego w Sandomierzu słynącego między
innymi z fantastycznych miodów. Ten napar ma nas uchronić przed
przeziębieniem i dodać energii.
Potrzebujemy:
Ok 150 ml
zaparzonej czarnej mocnej herbaty
Sok wyciśnięty
z jednej pomarańczy oraz jednej cytryny
Kawałek świeżego
imbiru startego na drobnych oczkach lub płaską łyżeczkę suszonego
Łyżkę miodu –
najlepszy będzie spadziowy lub lipowy ze względu na swoje właściwości
Opcjonalnie
szczypta cynamonu i kilka goździków
Przygotowanie:
Komentarze
Prześlij komentarz