Placuszki migdałowe z bananem



Kocham niedzielne śniadania. Ten czas, który mamy dla siebie i swoich bliskich. Gdy bosą stopą można zakraść się do kuchni i obudzić dom pięknym zapachem. To chwile pełne miłości i szczęścia.  Od kiedy nauczyłam się celebrować niedziele, zupełnie inaczej rozpoczynam poniedziałki.


Potrzebujemy:


1 szklanka mąki
1 jajko
50 g rozpuszczonego masła
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 łyżki cukru
1/2 szklanki mleka
garść podprażonych migdałów w płatkach
szczypta soli

Do podania:
Banan
Jogurt naturalny
Płynny miód lub syrop klonowy
Cynamon
                                                             
Wykonanie:


Mąkę przesiewamy i łączymy z proszkiem do pieczenia, cukrem oraz solą. Roztrzepane jajko łączymy z mlekiem i masłem, dodajemy do mąki i mieszamy wszystko mikserem. Zanim zaczniemy smażyć placuszki, odstawmy na chwilę ciasto. Dodajemy migdały i smażymy na suchej patelni z każdej strony na złoty kolor. Polewamy miodem lub syropem klonowym, nakładamy łyżkę gęstego jogurtu naturalnego, posypujemy szczyptą cynamonu i układamy plasterki banana.

Komentarze

Popularne posty