Placuszki migdałowe z bananem
Kocham niedzielne śniadania. Ten czas, który mamy dla siebie i swoich bliskich. Gdy bosą stopą można zakraść się do kuchni i obudzić dom pięknym zapachem. To chwile pełne miłości i szczęścia. Od kiedy nauczyłam się celebrować niedziele, zupełnie inaczej rozpoczynam poniedziałki.
Potrzebujemy:
1 szklanka mąki
1 jajko
50 g rozpuszczonego masła
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 łyżki cukru
1/2 szklanki mleka
garść podprażonych migdałów w płatkach
szczypta soli
Do podania:
Banan
Jogurt naturalny
Płynny miód lub syrop klonowy
Cynamon
Wykonanie:
Mąkę przesiewamy i łączymy z
proszkiem do pieczenia, cukrem oraz solą. Roztrzepane jajko łączymy z
mlekiem i masłem, dodajemy do mąki i mieszamy wszystko mikserem. Zanim
zaczniemy smażyć placuszki, odstawmy na chwilę ciasto. Dodajemy migdały i
smażymy na suchej patelni z każdej strony na złoty kolor. Polewamy miodem lub
syropem klonowym, nakładamy łyżkę gęstego jogurtu naturalnego, posypujemy
szczyptą cynamonu i układamy plasterki banana.
Komentarze
Prześlij komentarz