Mus z kiwi i truskawek z bitą śmietaną



Ten deser przywołuje lato. Łyżka po łyżce przypomina ciepło słonecznych dni, kiedy wszędzie unosi się zapach truskawek. Uwielbiam widok ludzi przechadzających się do straganów z owocami i jedzących truskawki już prosto z łubianki. Te owoce dają niezmiernie wiele możliwości do tworzenia deserów a najlepsze są te najprostsze. Lubię ich połączenie z kiwi i lekką bitą śmietaną. Zamykam oczy i jestem w środku lata!


Potrzebujemy:

Ok 400 g truskawek- mogą być mrożone
4 kiwi
ok 200 ml śmietany 30 %
100 g serka mascarpone
2-3 łyżki cukru pudru

                                                              
Wykonanie:

Jeśli korzystamy z mrożonych truskawek trzeba je najpierw rozmrozić i odsączyć z soku.
Kiwi obieramy i kroimy na drobniejsze kawałki. Z kiwi i truskawek oddzielnie przygotowujemy blenderem mus. Dobrze zimną śmietanę ubijamy na sztywno, pod koniec ubijania dodając cukier puder. Łączymy mikserem z serkiem mascarpone. Do przezroczystych pucharków nakładamy warstwami mus owocowy i bitą śmietanę. Możemy udekorować pokrojonymi owocami i listkami mięty. Podajemy mocno schłodzony.


                                           

Komentarze

Popularne posty