Mus z kiwi i truskawek z bitą śmietaną
Potrzebujemy:
Ok 400 g truskawek- mogą być mrożone
4 kiwi
ok 200 ml śmietany 30 %
100 g serka mascarpone
2-3 łyżki cukru pudru
Wykonanie:
Jeśli korzystamy z mrożonych truskawek trzeba
je najpierw rozmrozić i odsączyć z soku.
Kiwi obieramy i kroimy na drobniejsze
kawałki. Z kiwi i truskawek oddzielnie przygotowujemy blenderem mus. Dobrze zimną
śmietanę ubijamy na sztywno, pod koniec ubijania dodając cukier puder. Łączymy
mikserem z serkiem mascarpone. Do przezroczystych pucharków nakładamy warstwami
mus owocowy i bitą śmietanę. Możemy udekorować pokrojonymi owocami i listkami
mięty. Podajemy mocno schłodzony.
Komentarze
Prześlij komentarz