Bułeczki cynamonowe
Przez dłuższy czas nie istniały dla mnie wypieki z suszonymi drożdżami.
Zupełnie nie wyobrażałam sobie, że ciasto po dodaniu drożdży z proszku będzie w
stanie wyrosnąć. Jednak świeże drożdże nie są produktem najbardziej trwałym. A
ostatnio coraz częściej niespodziewanie przychodzi mi lub dzieciom chęć na
ciepłe bułeczki, a temperatura na zewnątrz nie zachęca nikogo do spacerów po
paczkę drożdży. Postanowiłam spróbować użyć w przepisie na cynamonowe bułeczki
właśnie drożdży instant. Do tego typu wypieków nadają się idealnie.
Składniki:
400 g mąki pszennej
1 jajko
4 łyżki cukru
1 paczka suszonych drożdży
ok pół kostki roztopionego masła
125 ml ciepłego mleka
125 ml ciepłej wody
nadzienie:
3 obrane jabłka najlepiej kwaśne
1 łyżka mielonego cynamonu + 1
łyżeczka mielonego kardamonu
2 łyżki brązowego cukru
garść podprażonych orzechów włoskich
2 łyżki masła
W misce mieszamy
jajko, mleko i wodę oraz cukier. Dodajemy przesianą mąkę, drożdże w proszku
oraz roztopione masło. Ciasto może być z początku dość klejące jednak warto się
wstrzymać z nadmiernym dodaniem mąki, ponieważ ciasto drożdżowe szybko się
zmienia pod wpływem wyrabiania.
Ciasto wyrabiamy
na stolnicy lekko oprószonej mąką co najmniej kilka minut, , aż będzie
elastyczne. Przekładamy do sporej miski i nakrywamy ściereczką. Pozostawiamy do
wyrośnięcia na ok godzinę.
Orzechy
wrzucamy na suchą patelnię i prażymy na małej mocy palnika kilka minut.
Ciasto rozwałkowujemy
na kształt prostokąta. Smarujemy masłem, układamy drobno pokrojone kawałeczki
jabłek, posypujemy cukrem wymieszanym z cynamonem i kardamonem. Następnie
całość posypujemy orzechami. Zawijamy ciasto tak, jak na makowiec. Zwinięte w
rulon kroimy na kawałki o grubości ok 2 cm, które przekładamy na blachę
wyłożoną papierem do pieczenia. Powstałe w ten sposób ślimaczki niech jeszcze
podrosną ok 20 minut. Pieczemy w rozgrzanym do 200 stopni C piekarniku przez ok
20 minut (do momentu, aż staną się rumiane). Wyjmujemy z piekarnika i polewamy
lukrem przygotowanym z jednej cytryny i kilku łyżek cukru pudru- nie może być
zbyt lejący.
Komentarze
Prześlij komentarz