Bułeczki cynamonowe



Przez dłuższy czas nie istniały dla mnie wypieki z suszonymi drożdżami. Zupełnie nie wyobrażałam sobie, że ciasto po dodaniu drożdży z proszku będzie w stanie wyrosnąć. Jednak świeże drożdże nie są produktem najbardziej trwałym. A ostatnio coraz częściej niespodziewanie przychodzi mi lub dzieciom chęć na ciepłe bułeczki, a temperatura na zewnątrz nie zachęca nikogo do spacerów po paczkę drożdży. Postanowiłam spróbować użyć w przepisie na cynamonowe bułeczki właśnie drożdży instant. Do tego typu wypieków nadają się idealnie.
                                                               
                                                                 
Składniki:

400 g mąki pszennej 

1 jajko
4 łyżki cukru
1 paczka suszonych drożdży
ok pół kostki roztopionego masła
125 ml ciepłego mleka
125 ml ciepłej wody
nadzienie:  
3 obrane jabłka najlepiej kwaśne
1 łyżka mielonego cynamonu + 1 łyżeczka mielonego kardamonu
2 łyżki brązowego cukru
garść podprażonych orzechów włoskich
2 łyżki masła


W misce mieszamy jajko, mleko i wodę oraz cukier. Dodajemy przesianą mąkę, drożdże w proszku oraz roztopione masło. Ciasto może być z początku dość klejące jednak warto się wstrzymać z nadmiernym dodaniem mąki, ponieważ ciasto drożdżowe szybko się zmienia pod wpływem wyrabiania.
Ciasto wyrabiamy na stolnicy lekko oprószonej mąką co najmniej kilka minut, , aż będzie elastyczne. Przekładamy do sporej miski i nakrywamy ściereczką. Pozostawiamy do wyrośnięcia na ok godzinę.
Orzechy wrzucamy na suchą patelnię i prażymy na małej mocy palnika kilka minut.

Ciasto rozwałkowujemy na kształt prostokąta. Smarujemy masłem, układamy drobno pokrojone kawałeczki jabłek, posypujemy cukrem wymieszanym z cynamonem i kardamonem. Następnie całość posypujemy orzechami. Zawijamy ciasto tak, jak na makowiec. Zwinięte w rulon kroimy na kawałki o grubości ok 2 cm, które przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Powstałe w ten sposób ślimaczki niech jeszcze podrosną ok 20 minut. Pieczemy w rozgrzanym do 200 stopni C piekarniku przez ok 20 minut (do momentu, aż staną się rumiane). Wyjmujemy z piekarnika i polewamy lukrem przygotowanym z jednej cytryny i kilku łyżek cukru pudru- nie może być zbyt lejący.

Komentarze

Popularne posty