Piernik staropolski


 

Moja miłość do korzennych aromatów, smaku rozgrzewającego imbiru, zapachu cynamonu i goździków wynagradza mi nadejście chłodnych zimowych dni. Smak piernika jest dla mnie tym, bez czego nie wyobrażam sobie Świąt Bożego Narodzenia. Ale musi to być piernik idealny- ciężki, pikantny, długo dojrzewający jak ten.
 
Można go przełożyć powidłami śliwkowymi lub masą marcepanową. Ciasto najlepiej zagnieść na ok 5 - 6 tygodni przed świętami, a upiec na kilka dni przed Bożym Narodzeniem. 

Potrzebujemy:
500 g miodu naturalnego
1,5 szklanki cukru
250 g masła
1 kg mąki pszennej
3 jajka
3 łyżeczki sody oczyszczonej
125 ml mleka
pół łyżeczki soli
2 torebki dobrej przyprawy do piernika np. Delecta - nie zawiera w składzie wypełniaczy w postaci mąki i kakao a jedynie same przyprawy.

A oto jak zrobić:
Miód, cukier i masło podgrzać powoli, doprowadzić do wrzenia, wymieszać do całkowitego rozpuszczenia cukru. Do wystudzonej masy dodać przesianą z sodą mąkę, mleko, jajka, sól i przyprawę do piernika. Ciasto starannie wyrobić i przełożyć do kamionkowego lub szklanego garnka. Przykryć ściereczką i postawić najlepiej do piwnicy, można także do lodówki.
Po upływie kilku tygodni ciasto przekładamy na wysmarowaną masłem i oprószoną mąką blaszkę o wymiarach 39 x 26 cm. Piekarnik rozgrzewamy do 170 stopni z grzaniem góra- dół. Piecze się ok 1h i 15 minut, najlepiej sprawdzać po ok godzinie patyczkiem czy jest suchy. Jeśli góra za szybko się przypieka, kładę arkusz papieru do pieczenia na wierzch ciasta.
Ciasto zapewne upiecze się z górką, którą należy obciąć by wyrównać górę. Wystudzone ciasto przekroić na pół lub 3 części w zależności od tego jak wysoko wyrośnie. Przełożyć powidłami śliwkowymi, przykryć papierem do pieczenia lub ściereczką i równomiernie obciążyć; odstawić na ok 2 dni w chłodne miejsce. Po tym czasie ciasto przecinamy w poprzek by uzyskać 4 pierniki.
Kładziemy je na kratce do pieczenia ułożonej na blasze lub papierze i przygotowujemy polewę czekoladową: 300 g gorzkiej czekolady oraz 100 g masła
Masło rozpuszczamy w rondelku i dodajemy połamaną czekoladę. Zdejmujemy z palnika i mieszamy aż do całkowitego rozpuszczenia czekolady. Polewamy pierniki i ozdabiamy np. bakaliami, kandyzowaną skórką pomarańczy.

Komentarze

Popularne posty