Konfitura jabłkowo-cebulowa z chili

 


 
 
Są takie smaki, których nie da się porównać z niczym innym. Są wielowymiarowe jak dobre perfumy. Czujemy ich słodycz, aromaty wina, korzenne ciepło i pikantność. Taka jest ta konfitura. Podaję ją do serów, wędlin a także jako nietuzinkowy dodatek do pierogów z gęsiną na które także znajdziecie niebawem przepis.

Potrzebujemy:
4 duże jabłka Szara Reneta
2 gruszki
3 białe cebule
5 ząbków czosnku
świeży imbir ( kawałek ok 5 cm)
100 g rodzynek
250 ml octu jabłkowego
300-400 g cukru trzcinowego
2 cytryny
1 łyżeczka cynamonu
1 łyżeczka przyprawy Garam Masala
1 płaska łyżeczka chilli
1 łyżeczka soli

 
A oto jak zrobić:
Jabłka i gruszki obieramy, usuwamy gniazda nasienne i kroimy w grubą kostkę.  Cebulę  kroimy w piórka. Czosnek obieramy i kroimy w drobne plasterki, świeży imbir ścieramy na tarce. Cytryny należy sparzyć wrzątkiem, zetrzeć troszkę skórki a następnie dokładnie je obrać i pokroić w plasterki.

Do dużego garnka wrzucamy jabłka, gruszki, cebulę, czosnek, imbir, rodzynki, cytryny i wlewamy ocet. Zagotowujemy i trzymamy na ogniu ok 30 minut aż składniki zmiękną. Następnie wsypujemy cukier i przyprawy. 
Dodajemy startą skórkę cytrynową. Gotujemy jeszcze ok 30 minut. Owoce puszczą sporo soku, który trzeba troszkę odparować. Konfitura powinna stać się błyszcząca i zgęstnieć.
 

 
 
 

Komentarze

Popularne posty