Konfitura jabłkowo-cebulowa z chili
Są takie smaki, których nie da się porównać z niczym
innym. Są wielowymiarowe jak dobre perfumy. Czujemy ich słodycz, aromaty wina,
korzenne ciepło i pikantność. Taka jest ta konfitura. Podaję ją do serów,
wędlin a także jako nietuzinkowy dodatek do pierogów z gęsiną na które także
znajdziecie niebawem przepis.
Potrzebujemy:
4 duże jabłka Szara Reneta
2 gruszki
3 białe cebule
5 ząbków czosnku
świeży imbir ( kawałek ok 5 cm)
100 g rodzynek
250 ml octu jabłkowego
300-400 g cukru trzcinowego
2 cytryny
1 łyżeczka cynamonu
1 łyżeczka przyprawy Garam Masala
1 płaska łyżeczka chilli
1 łyżeczka soli
A oto jak zrobić:
Jabłka i gruszki obieramy, usuwamy gniazda nasienne i
kroimy w grubą kostkę. Cebulę kroimy w piórka. Czosnek obieramy i
kroimy w drobne plasterki, świeży imbir ścieramy na tarce. Cytryny należy
sparzyć wrzątkiem, zetrzeć troszkę skórki a następnie dokładnie je obrać i
pokroić w plasterki.
Do dużego garnka wrzucamy jabłka, gruszki, cebulę, czosnek, imbir, rodzynki, cytryny i wlewamy ocet. Zagotowujemy i trzymamy na ogniu ok 30 minut aż składniki zmiękną. Następnie wsypujemy cukier i przyprawy.
Do dużego garnka wrzucamy jabłka, gruszki, cebulę, czosnek, imbir, rodzynki, cytryny i wlewamy ocet. Zagotowujemy i trzymamy na ogniu ok 30 minut aż składniki zmiękną. Następnie wsypujemy cukier i przyprawy.
Dodajemy startą skórkę cytrynową. Gotujemy jeszcze ok
30 minut. Owoce puszczą sporo soku, który trzeba troszkę odparować. Konfitura
powinna stać się błyszcząca i zgęstnieć.



Komentarze
Prześlij komentarz