Dorsz pieczony w sosie śmietanowym z grzybami
Uwielbiam pieczone ryby. Tego dorsza zrobiłam pierwszy raz rok temu i zachwycił całą moją rodzinę. Jest soczysty i smakuje naprawdę wspaniale.
Potrzebujemy:
1 kg filetów z dorsza bez skóry
ok 300 g mrożonych podgrzybków lub borowików
2 średnie cebule
2 łyżki masła klarowanego
250 ml śmietanki 30%
150 ml białego wytrawnego wina
pęczek zielonej pietruszki
sok z cytryny
świeżo mielony czarny pieprz oraz pieprz cytrynowy
sól
cukier
A oto jak zrobić:
Filety kroimy na mniejsze kawałki i układamy na
blasze. Skrapiamy dość mocno sokiem z cytryny i posypujemy pieprzem cytrynowym
oraz solą. Pieczemy ok 20 minut.
W tym czasie podsmażamy na maśle pokrojoną drobno
cebulkę i kiedy się zeszkli dodajemy grzyby. Smażymy na średnim ogniu ok 10
minut. Dolewamy wino i łyżeczkę cukru co ułatwi odparowanie alkoholu. Dusimy
chwilkę i zalewamy wszystko słodką śmietanką oraz doprawiamy solą i świeżo
zmielonym pieprzem. Siekamy listki pietruszki i dodajemy do sosu.
Tuż przed podaniem układamy dorsza w naczyniu
żaroodpornym i polewamy całość sosem. Wystarczy podpiec 15 minut w 200
stopniach bez termo obiegu. Obsypujemy kilkoma listkami zielonej pietruszki.



Komentarze
Prześlij komentarz